Eco Clean Nordic | Percenta

 

В блога на Percenta може да намерите информация за нанотехнологията, нанопродуктите и тяхното приложение в ежедневния живот. Сигурно ще Ви е интересно да прочетете повече за ползите от нанотехнологията и рисковете, които носи; за това как може да поддържате дома си винаги чист без да се налага да чистите или пък как да шофирате в обилен дъжд без да ползвате чистачки.

Няма да рециклирам. Няма да събирам разделно боклук. Просто няма смисъл.

nanotechnology-percenta-

Разхождам се и усещам как всяка моя стъпка вдига малко облаче от прах, а летният вятър вместо да освежава лицето ми в адската жега, хвърля пясък в очите ми и ги пълни с всякакви хвърчащи боклуци. Настъпвам фасове и хартийки, в градинките се търкалят чашки, пластмасови бутилки, салфетки... Не че няма кошчета за отпадъците, но просто ей така – по-лесно е да си метнеш боклука в краката вместо да правиш 2-3-4 крачки встрани, за да го хвърлиш на „правилното“ място.

Искам градът ми да е чист. И моят град, и съседният, и цялата държава, и цялата планета да е чиста. Не искам в реките да плуват шишета, кофички от кисело мляко и найлонови торбички, а децата на площадките да изравят какви ли не гадости от пясъчниците.

 

 

Най-добрите нанотехнологични продукти в ежедневието

nanotechnology-percenta-

В последните няколко години нанотехнологичните продуктите заемат все по-уверено своето място в ежедневието. Тук ще ви представим някои от най-добрите приложения, които със сигурност правят животът ни доста по-лесен.

Алуминосиликатни частици спират кървенето почти мигновено
Понякога кървенето от носа може да продължи много дълго. Но с превръзка с алуминосиликатни наночастици, просто навита и поставена в носа, кървенето може да спре почти моментално. Неорганичните частици, получени от каолинова глина, предизвикват в организма естествено съсирване на кръвта. Още...

.

.

Пролетно почистване с нанотехнология - почистване от ново измерение

proletno-pochistvane-percentaСъс сигурност в началото на пролетта има доста неща, далеч по-интересни от пролетното почистване на дома. За много хора обаче удоволствието след добре свършената работа, макар почистването да изисква доста усилия, носи прекрасното чувството за удовлетвореност. Ние обаче ви предлагаме един революционен метод за почистване, който издига това не дотам приятно занимание на едно съвсем ново ниво – почистване и импрегниране с нанотехнология.

Защо почистване с нанотехнология? Защото е много по-ефективно, по-евтино и по-безвредно. Почистващите препарати с нанотехнология са иноватини миещи средства, които действат, използвайки микросплитинг. Това е метод, при който молекулите на мръсотията се разбиват на отделни атоми и се отмиват. По този начин всички замърсявания се премахват без да се използват тензиди, избелващи вещества, разтворители или ензими.

.

Нови материали: Наноматериали

nanomaterialiГоляма част от нанонауката и много от нанотехнологиите се занимават с производство на нови или подобрени материали. Наноматериали могат да бъдат конструирани с техники „отгоре надолу“, при които се произвеждат много малки структури от по-големи части на материала - например чрез гравиране може да се направи интегрална схема върху повърхността на силициев микрочип.

Наноматериали могат да се изграждат и „отдолу нагоре“ – атом по атом или молекула по молекула. Единият начин това да се случи, е самостоятелно сглобяване, при което атомите или молекулите се самоподреждат според естествените си свойства. Например при производството на кристали за полупроводници се наблюдава самосглобяване вследствие на синтез на големи молекули. Вторият начин е инструментално подреждане на всеки атом или молекула поотделно.

.

Определение за наноматериали

nanomaterial_percentaВъпреки широкото определение, ние категоризираме като наноматериали тези, които имат поне едно измерение в наноскалата, т.е. по-малко от 100 nm. Материалите, които имат едно измерение в наноскалата, са слоеве (напр. графен), тънки филми или повърхностни покрития. Някои от детайлите в компютърните чипове попадат в тази категория. Материалите с две измерения в наноскалата са наножици и нанотръби, а материалите с три измерения в наноскалата са наночастици, например колоиди и квантови точки (наноразмерен кристал от полупроводников материал). Нанокристалните материали, съставени от наноразмерни зърна, също попадат в тази категория. Част от тези материали вече са добре познати и успешно се прилагат в практиката, но други все още са обект на проучвания.

.

Какво е нанотехнология? Определение

Наистина революционни нанотехнологични продукти, материали и приложения, като нанороботи например, вече не са просто плод на фантазията на амбициозни учени, а намират своето място е ежедневния живот и редица приложения в индустрията, медицината, електрониката, инженерството. Това, което се квалифицира катонанотехнология, днес е обект на изследователска и развойна дейност в лаборатории по целия свят.

Нанотехнологичните продукти на пазара в момента са най-вече подобрени продукти (с помощта на еволюционната нанотехнология), където някаква форма на нанотехнологиите е включена в материала (въглеродни нанотръби, нанокомпозитни структури или наночастици от определено вещество) или в производствения процес е включена и нанотехнология (наномоделиране, наноструктуриране). 

.

Френски закон забранява на супермаркетите да изхвърлят храна

Supermarket PercentaНов закон във Франция задължава супермаркетите да даряват непродадената храна за благотворителност или за храна на животни. Целта на местните власти е да се ограничи изхвърлянето на годни продукти и така да се помогне за разрешаването на проблемите с бедността. За неспазване на новите разпореждания наказанието е 75 хил. Евро глоба и две години затвор.

Законът, приет единодушно преди няколко дни от френския сенат, е част от голяма кампания, целяща да намали наполовина всичките 7 млн. тона храна, които се похабяват в страната всяка година. Някои от тях се унищожават умишлено от търговците на дребно, за да се предотврати ровенето по сметищата от клошари.

.

.

В Япония започва строителството на "най-голямата плаваща соларна ферма в света"

dsdВ Япония започва строителството на „най-голямата плаваща соларна ферма в света“. Проектът и изпълнението са на мултинационалната компания за електроника Kyocera.

Слънчевата централа се строи в язовир в префектура Чиба и очакванията са, че когато бъде завършена в началото на 2018 год., тя ще снабдява с електричество повече от 5000 домакинства.

След катастрофалния инцидент във Фокушима през 2011 година Япония започва да използва все повече възобновяема енергия като алтернатива на атомните централи, следствие на което са построени многожество вятърни електроцентрали и соларни паркове, но „плаващата ферма“ на Kyocera обещава да бъде най-голямата в света.

.

Японски град показва как е възможно да не се отделя никакъв боклук

12549_721_m

В японския град Камикацу действа програма за 100% рециклиране на отпадъците. Към момента само 20% от боклука в населеното място се депонира, а останалите 80% се рециклират отговорно и екологично.

Градът с население от 1700 души работи усърдно за своята цел да постигне нулево-отпадъчна общност и до 2020 година се предвижда 100% от отпадъците да се рециклират и градът напълно да се отърве от сметищата.

Началото на програмата е поставено през 2003 год. Тъй като градът не разполага с камиони за извозване на боклук и условия за неговото сортиране, отговорността за тези дейности е на неговите жители.

.

.

Как да подготвим автомобила за зимата

KAk da podgotvim avtomobila za zimata s PercentaС настъпването на студените дни идва времето, в което трябва да се погрижим и за автомобила. Мерките, които трябва да се вземат са свързани с надеждното функциониране на всички системи, с осигуряването на комфорта и безопасността по време на път и не на последно място с добрия външен вид.

1.       Смяна на гумитe

Не е нужно да чакаме да падне първия сняг, за да сменим летните гуми със зимни. Трябва да се провери дълбочината на грайфера и налягането, понеже през зимата то пада от ниските температури.

 

.

В Калифорния изграждат най-големия зелен покрив в света

 

the-hills-at-vallco-rafael-vinoly-designboom-01Най-големият зелен покрив в света ще бъде построен в Купертино, окръг Санта Клара в Калифорния. Проектът за създаването му е на уругвайския архитект Рафаел Виньоли. Разположен в сърцето на Силициевата долина зеленият покрив ще заема площ над 120 декара и ще възлиза на стойност 3 млн. долара.

.

Проектът включва изграждането на квартал със сгради на различни нива, в които ще се помещават търговски център с магазини, офиси, кино, боулинг, ледена пързалка, фитнес клуб, алея за джогинг и жилищни пространства.   

.

В САЩ откриха най-голямата система за производство на енергия от отпадни води

Компанията за водоснабдяване в окръг Колумбия, САЩ откри нов завод на стойност 470 млн. долара за производство на енергия от отпадъци. Системата преобразува твърдата утайка в отпадните води (т.е. екскременти) в електроенергия.

Компанията D.C. Water за първи път внедрява в Северна Америка норвежката система за топлинна хидролиза в градска пречиствателна станция. Според служители на дружеството, тази система е най-голямата по рода си в света.

Остави коментар