Ефект на лотoса

 

"Ефектът на лотoса" се отнася до изключително силното отблъскване на вода (суперхидрофобност) - явление, което може да се наблюдава върху листата на лотoса. Частиците мръсотия биват събирани от самите капки вода, благодарение на сложната микро и наноскопична структура на повърхността, като по този начин се намалява полепването им по нея.


На пръв поглед листата на лотоса изглеждат гладки, а в действителност са със силен релеф – покрити са с наноструктури, образуващи въздушни възглавнички, по които течностите се стичат без да могат да проникнат и неравната повърхност на лотоса винаги остава идеално чиста. Това е изненада за учените, които до скоро са считали, че само гладката повърхност може да бъде чиста.

Така този природен феномен вдъхновява учените да разработят технология, която използвайки същите наноструктури, създава хидрофобни покрития със самопочистващ ефект, осигуряващи пълна изолация от всички вредни влияния на околната среда.

Приложение на ефекта на лотоса

Практиката показва, че нанопокритията са изключително ефективен продукт, предоставящ дълготрайна и високоефективна защита. Третираните материали визуално не се променят, запазват стойността си, като в същото време са защитени срещу агресивното влияние на околната среда, климатичните условия, механични наранявания.

Повърхности и текстил от всякакъв вид са по-лесни за поддръжка, видимо по-дълго време се задържат чисти, антибактериални са, почистването е без усилие, напълно безвредно е за кожата, не предизвиква алергии и т.н. Всичко това, както и лесното нанасяне правят нанопокритията идеални за различни области.

Ако ефектът на отблъскване е намалял, това най – вероятно е в следствие на зацапване. В този случай повърхността или текстила следва да бъдат почистени с неагресивен почистващ препарат, да се изплакнат обилно с вода и отперлващият ефект ще бъде отново налице (при текстила - след изсушаване). Ако покритието е било действително повредено, тогава без проблем може да възстановите местата, като наново ги запечатате.