БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НА ПОРЪЧКИ НАД 100 лв.

Търсене

Как се използва нанотехнологията в науката за храната?

Нанотехнологията влияе върху редица аспекти от науката за храната – от създаването на храната – растежа на растения и животни, до пакетирането и транспортирането. Правят се редица разработки на наноматериали, правещи вкуса на храната по-различен, по-наситен и по-добър, но от друга страна се известират много усилия и в безопасността и ползите за здравето.

Действащи приложения на нанотехнологията при храната

Нанокомпозити от глина се използват за изграждане слой, непропускащ газове като кислород или въглероден двуокис в леки бутилки, кашони и опаковки.

За производството на много видове опаковки се използват различни пластмаси с вградени сребърни наночастици, които убиват бактериите, разположени върху всякакви материали, което свежда до минимум рисковете за здравето.

Разработки на приложения на нанотехнологията при храната

Изследователите използват силикатни наночастици в пластмасово фолио за опаковане за осигуряване на бариера за газове (например кислород), или влага, които биха довели  до евентуално разваляне на храната или изсушаване. Също във фолиото за опаковане се влягат наночастици цинков оксид, които блокират UV-лъчите и осигуряват антибактериална среда, като същевременно се повишава устойчивостта на материала.

Друга интересна разработка са наносензорите за откриване на бактерии и други замърсители (например салмонела) в предприятия за опаковки. Методът ще позволи по-честото изследване на много по-ниска цена от изпращането на проби в лаборатория за анализ. При провеждане на чести и лесни проверки с наночастици значително ще се намали риска от попадане на заразени храни по щандовете на магазините.

Изследователите работят и по един доста любопитен проек за създаването нанокапсули, съдържащи хранителни вещества, които да се освобождават, когато специални наносензори открият недостиг на витамин в организма. Това изследване може да доведе до суперсистема за съхранение витамини в човешкото тяло, които се доставят на единствено при необходимост.

Един непубликуван и доста любопитен метод е разработвнето на „интерактивни“ храни, които да позволяват да се избере желания вкус и цвят на храната. Нанокапсули, които съдържат подобрители на вкуса или цвета се вграждат в храната и остават инертни, докато един гладен потребител не ги задейства. Засега не се разкрива никаква информация, как точно ще се случва това, така че остава загадка как се постига този трик.

Сред доста интересните разработки е и тази за нанокапсули с хранителни вещества за растенията. Специални наночастици, съдържащи минерали, витамини, тор и други вещества необходими за разтежа, се доставят в почвата и се усвояват единствено, когато растението има нужда от допълнителни количества. Така всяко отделно растение може да се наторява индивидуално без да има пренасищане на тор за растения, които нямат нужда от допълнителен стимул.

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *